Vasa Vind har invigt Raftsjöhöjden vindkraftpark

Raftsjöhöjden vindkraftspark invigdes lördagen den 21 maj. Det är den senaste av tre parker som Vasa Vind uppfört i Jämtland. Med sina 11 vindkraftverk bidrar Raftsjöhöjden tillsammans med Vasa Vinds närliggande vindkraftparker Munkflohögen och Åskälen till en total elproduktion på cirka 1,3 TWh.  

Dagen bjöd på strålande väder och närmare 300 närboende kom för att delta på invigningen. För underhållningen stod BB Gospel från grannbyn Österåsen tillsammans med Emma Härdelin och Micke Mojo Nilsson. Till lunch bjöds det på lokalproducerad gryta och hjortronglass gjord på mjölk från fjällkor från gården i Raftsjöhöjden. Besökare fick också möjlighet att titta in i ett vindkraftverk och pröva sin skicklighet på skidskyttebanan, medan de yngre också skapade vindkraftskonst i lera. 

Vasa Vinds VD Mattias Sjöberg invigde vindkraftparken tillsammans med Susanne Hansson, kommunalråd i Strömsunds kommun.   

– De första planerna till vindkraft vid Raftsjöhöjden tog sin form för långt över 10 år sedan och många har bidragit till att vi idag kan inviga en producerande vindkraftspark. Det är fantastiskt roligt att tillsammans med närboende och kommun idag kunna fira det bidrag som parken nu kan ge både lokalt och till Sverige i stort, säger Mattias Sjöberg. 

Vindkraftverken i Raftsjöhöjden är av typen GE 158, 5,5 MW. Åtta av dem har en totalhöjd på 220 meter och tre av dem är 200 meter höga. Hela vindkraftparken bidrar varje år till att förse cirka 40 000 villor med hushållsel. 

Både Jämtlands tidning och Östersundsposten var på plats under invigningen. Läs gärna Jämtlands tidnings artikel här och Östersundspostens artikel här (länken kräver dock prenumeration).