Raftsjöhöjden vindkraftpark

Kort om vindkraftparken

Status: I drift sedan 2022
Antal vindkraftverk: 11
Verksmodell: GE 5.5-158 MW
Navhöjd: 121/141 m
Totalhöjd: 200/220 m
Installerad effekt: 60,5 MW
Lokalisering: Mellan byarna Gåxsjö, Raftsjöhöjden och Ollebacken, Strömsunds kommun, Jämtland.
Ägare: Vasa Vind

Om vindkraftparken

Vindkraftparken Raftsjöhöjden driftsattes under början på år 2022 och omfattar 11 st GE 5.5-158 MW med en total effekt om 60,5 MW. Åtta av verken har en navhöjd på 141 m och en totalhöjd på 220 m. Resterande tre verk har en navhöjd på 120,9 m och en totalhöjd på 200 m. 

Under hösten 2020 inleddes byggnationen av vindkraftparkens vägar och uppställningsytor. Under 2021 monterades vindkraftverken, parken driftsattes i början av år 2022. Vindkraftparken är nätansluten vid den närbelägna transformatorstationen vid Ollebacken till Jämtkrafts 130 kV ledning mellan Ollebacken och Kattstrupeforsen. Ett platskontor har uppförts mellan Raftsjöhöjden, Sikåskälen och Ollebacken.

Området för vindkraftparken Raftsjöhöjden ligger nordöst om byn Raftsjöhöjden, några mil väster om Hammerdal i Strömsunds kommun i Jämtlands län. Området karakteriseras av ett aktivt skogsbruk.

Raftsjöhöjden vindkraftpark ligger en knapp mil norr om vindkraftparkerna Munkflohögen och Åskälen som driftsattes under 2019 respektive 2020.

Har du frågor eller andra funderingar, tveka inte att kontakta oss på Vasa Vind.

Att vistas i vindkraftparken

Inom området får du fortfarande vandra, åka skidor och skoter, plocka bär och svamp osv. Under vissa väderförhållanden behöver du dock vara uppmärksam och särskilt observera varningsskyltarna. När temperaturen närmar sig nollgradigt eller kallare finns det risk att is och snö faller från vindkraftverk och master. För din säkerhet bör du undvika att vistas i närheten av vindkraftverk och master på grund av risk för nedfallande is och snö.

Inom vindkraftparken finns det nedgrävda kablar och rör. Ska du (som markägare eller entreprenör) gräva eller utföra arbeten med maskiner inom vindparksområdet är det viktigt att i god tid innan kontakta anläggningsansvarig för att säkerställa att varken du eller vindparkens utrustning skadas.

Skulle du uppfatta missljud från en turbin eller något annat som verkar onormalt ber vi dig ta kontakt direkt. Har du frågor eller andra funderingar går det också bra att nå oss på Vasa Vind via:

Tel: 0644 200 77 (utanför kontorstider kopplas du vidare till vår eldriftcentral hos Jämtkraft Park Management)
E-mail: produktion (at) vasavind.se

Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.