Vasa Vind erbjuder intäktsdelning till de närboende kring Bräknesbackens vindkraftsprojekt i Halmstad kommun, samt en vindkraftfond för lokalsamhället.
Sverige behöver mer el. Detta gäller inte minst i de sydligaste delarna av landet där ett stort produktionsunderskott bidrar till höga elpriser. Vindkraft är en viktig del av lösningen då det är det snabbaste och billigaste sättet att öka elproduktionen på.
Ny vindkraftsproduktion har i hög grad karaktären av kollektiv nytta, och kommer hela samhället till del i form av lägre elpriser, klimatnytta och möjliggörandet av nya, gröna industrier. Samtidigt kan de närmast boende ibland känna en initial oro och en upplevd orättvisa inför nya vindkraftsprojekt.
För att adressera denna fråga tillsattes 2022 en statlig utredning (SOU 2023:18 – Värdet av vinden) vars uppgift var att ta fram förslag på hur lokalsamhället skulle kunna gynnas av vindkraften. Utredningen presenterade våren 2023 ett antal lagförslag kring lokal nytta, men till dags dato har Riksdagens partier inte anammat utredningens slutsatser och heller inte implementerat lagförslagen.
Vasa Vind menar att utredningens förslag avseende intäktsdelning till närboende är väl genomarbetat och välbalanserat. Vasa Vind har därför beslutat att erbjuda denna intäktsdelningsmodell till närboende kring vindkraftsprojektet Bräknesbacken. Modellen innebär i sammanfattning:
- Alla som äger en bostadsbyggnad belägen inom 10 totalhöjder från ett vindkraftverk (ca 2.5 km) får en andel av vindkraftsparkens produktionsintäkter.
- Ju närmare man bor, desto högre belopp. Maxbelopp ges till de som bor inom 1 km.
- Beloppet varierar från år till år med produktionsintäkten, dvs med produktionen och elpriset.
Elpriset och elproduktionen varierar mellan åren, och därmed också storleken på intäktsdelningen. En exempelkalkyl baserad på vindkraftsparkens beräknade produktion och det genomsnittliga elpriset för perioden 2019-2023 skulle dock medföra att de som bor närmast erhåller ca 55 000 kronor/år, motsvarande ca 2 miljoner kronor under parkens livslängd.
Därutöver inrättar Vasa Vind en vindkraftsfond för stöd till idrotts-, kultur- och naturliv i ett område om ca 8 km från vindkraftsparken, inklusive orterna Simlångsdalen, Åled, Sennan, Oskarström och Skavböke. Storleken är på 20 000 kronor/vindkraftverk och år, vilket baserat på nuvarande plan för projektet motsvarar 200 000 kronor/år.
Vasa Vind kommer vidare att i samarbete med förvaltaren av Hallandsleden och markägare att utveckla den del av leden som går mellan Öknalt och Tavla, och bistå med erforderlig finansiering för åtgärder som t ex rast- och grillplatser, vindskydd samt ökad tillgänglighet och förbättrad spårkvalitet.
– Vi är mycket glada över att kunna verka både för en ökad, förnybar elproduktion där den behövs som mest, samtidigt som vi hittat en modell för att på ett tydligare sätt ge konkret nytta till de närboende och lokalsamhället, säger Mattias Sjöberg, VD på Vasa Vind.
– Vi har under processens gång haft en löpande och konstruktiv dialog med Halmstad kommun och jag tycker att kommunens ansvarstagande och blocköverskridande samarbete i energifrågan kan tjäna som inspiration till politikerna på riksplanet, fortsätter Mattias Sjöberg.
För frågor, vänligen kontakta:
Mattias Sjöberg, VD Vasa Vind
070-618 69 76
Om Vasa Vind
Vår portfölj av vindkraftsparker i Strömsund, Östersund och Malå producerar årligen förnybar energi, motsvarande behovet av hushållsel för över 300 000 svenska hushåll, vilket motsvarar mer än 1% av Sveriges totala elproduktion och drygt 4% av Sveriges vindkraftsproduktion. Vasa Vind bygger för närvarande ytterligare en vindkraftpark i Åmåls kommun, samt ett batterilager i Strömsunds kommun.